STREFA GASTRONOMICZNA I RĘKODZIEŁO

Koło Gospodyń Wiejskich z Niemstowa

Pierogi: niemstowskie, zielone z mięsem.
Gołąbki, bigos, bigos vege.
Schabowy z ziemniakami i surówką.
Krokiety, barszcz.
Zupy.
Zielony makaron.
Placki ziemniaczane.
Śniadania: jajecznica trzy rodzaje; kanapki z pastami; parówki.
Racuchy, gofry, naleśniki.
Chleb ze smalcem i ogórek.
Kompot, ciasto sezonowe.
Stoisko w Spichlerzu.

Spółdzielnia MIENIANY

Śniadania:
1. Płatki kukurydziane na mleku do wyboru mleko roślinne
2. Granola z jogurtem i frużeliną owocową
3. Parówka z fasolką w sosie pomidorowym i jajecznica ( angielskie śniadanie )
4. Twarożek z rzodkiewką , chleb, masło
5. Kabanosy roślinne i sałatka z tofu
6. Naleśniki z serem/prażonymi jabłkami
7. Pasty warzywne/ humusy
Obiady:
Czwartek
1. Wegatariański/ wegański
zupa dyniowa
Kotlet sojowy, ziemniaki surówka
2. Zestaw zwykły
Zupa kalafiorowa
Kotlet schabowy, ziemniaki surówka
Piątek
3. Wegatariański/ wegański
Zupa jaglanka
Makaron ze szpinakiem
4. Zestaw zwykły
Zupa koperkowa z kluseczkami )
Gulasz węgierski lub kotlet mielony z kaszą jęczmienną surówka
Sobota
1. Wegatariański/ wegański
Zupa z czerwonej soczewicy
Kotlet warzywny
2. Zestaw zwykły
Zupa botwinka
Grillowany filet z kurczaka ziemniaki, surówka
Kolacje:
1. Mięsa z grilla z dodatkami
2. Warzywa z grilla
3. Pierogi mix
4. Sałatki ( grecka, z tofu,)
5. Burgery wegańskie lub klasyczne , hod-dog
6. Pajdy chleba ze smalcem i małosolnym ogórkiem
Ciasta:
1. Cynamonowe/ owocowe
2. Szarlotka
3. Sernik wiedeński
4. Kruche.
Dania dostępne cały dzień:
1. Frytki
2. Mięso z grilla
3. Burgery/wegańskie
4. Pierogi
5. Pajda chleba ze smalcem
6. Sałatki / Carpaccio z buraka
7. Chłodnik z buraka z ogórkiem
8. Kukurydza z wody i grilla
Napoje:
1. Woda
2. Lemoniada
Stoisko w Spichlerzu.

AgroRaj

Dania na ciepło.
Koktajle, lemoniady.
Chleb, ciastka na zakwasie.
Pasty kanapkowe i pasztety wegńskie.
Ogórki małosolne i inne.

Maria Czachor z Dąbrówki

Jajecznica ze swojskich jaj.
Parówki.
Jajko gotowane; jajko sadzone z warzywami.
Chleb, smalec.
Żurek z jajkiem i kiełbasą.
Gofry.
Kawa, herbata, kompot.
Pole namiotowe

SmolinFISH

Karp kanapka z ogniska.
Żurek z wędzonym jesiotrem.
Pierogi z farszem rybnym.

Renata Płoskoń

Zupy.
Proziaki.
Kwas chlebowy.

Paulina Czapka

Ręcznie robione pasty i masła orzechowe.
Ekologiczne ziarna i orzechy, daktyle, egzotyczne suszone owoce.

Fabryka Soków

Soki tłoczone nfc.
Octy owocowe żywe.
Syropy, konfitury, miody.

Filomelos

Cydr i Perry.

Dom Wina Polskiego

Wino.
Lemoniada.

Browar Sulewski

Piwo.

CafeGalicja

Kawa.

Zimna Zośka

Lody.

Multimix

Wata cukrowa.
Popcorn, kukurydza.
Hot-dogi.

Jeżeli miejsce nie jest opisane, stoisko znajduje się w ogólnej Strefie Gastronomicznej Jarmarku Cudów.

JARMARK CUDÓW – STREFA RĘKODZIEŁA

Prze piórka

Biżuteria i ozdoby rękodzielniczej tworzone e z naturalnych piór i z materiałów upcyclingowych.

Manufaktura Barw Izabela Polakowska

W tym roku zabiorę ze sobą: obrazy na drewnie, akwarelowe, olejne, akrylowe, poduszki, koszulki, kubki i inne souveniry z reprodukcjami moich obrazów. Broszki z wełny i pluszaki.

Pracownia artstyczna Splot Joanna Rey

Produkty: lalki motanki wykonywane zgodnie ze sztuką/tradycją: czyli wiązane z skrawków tkanin, czasem gałązek, niekiedy wypełnione ziołami; oraz odzież i dodatki inspirowane motywami ludowymi, głównie zdobione ręcznie tkanymi krajkami, krajki w różnym zastosowaniu, ewentualnie: torby zakupowe z recyklingowanych tkanin.

KALISZ MADE

Kalisz Made przetwarza czyli robi rzeczy użyteczne z tych bezużytecznych. Z krawatów, kilimów, worków sznurków powalają przeważnie tory, saszetki, biżuterię, gumki czy inne gadżety, które sprawiają ludziom radość i są potrzebne. Włóczki za dotknięciem czarodziejskiej różdżki ( czytaj szydełka , ale to tak banalnie brzmi, że wolę tę pierwszą wersję) zamieniają się w czapki, breloki, zakładki do książek. I mogłabym tak długo wymieniać, ale po co – lepiej zobaczyć to na własne oczy.

NaturalArt

Własnoręcznie tworzona biżuteria z miedzi, mosiądzu stali, kamieni półszlachetnych i innych materiałów naturalnych oraz biżuteria upcycklingowa – nowe życie rzeczy znalezionych, niepotrzebnych, zepsutych.

Nun.mi & Jurij

Ręcznie malowane ubrannia i autorskie projekty ubrań.

Garniec złota

Naturalne mydła i kosmetyki z ziół. Zioła. Herbatki. Domowe przetwory. Kombucha. Octy żywe.

Nicewicz ceramika

Oferuję autorską ceramikę artystyczno/użytkową, wyroby garncarskie, dzbany na wodę. Używam szkliw z atestem do kontaktu z produktami spożywczymi.

MAŁGORZATA KANICKA

Biżuteria ręcznie robiona, m.in. kwiaty zatopione w żywicy. Dopiero zaczynam swoja przygodę z żywicą.

Piotr Szutka instrumenty

Wytwarzam różne instrumenty dęte: dudy, fujarki, klarnety.

J&P Ceramic Boat

Ceramika ręcznie toczona, biżuteria porcelanowa, ręcznie malowane koszulki.

Eko-Folk Mariola i Piotr Głuszko

Malarstwo w stylu ludowym i sakralnym

Lubię pleść

Tworzę na szydełku kosze, dywany oraz plotę kwietniki, makramy, makatki.

Zielona Wiedźma Ilona Krawczyk

Produkty: wyroby na bazie własnoręcznie zebranych ziół, herbaty i mieszanki ziołowe, słowiańskie kadzidła ziołowe, olejki eteryczne, pachnidła, syropy smakowe lecznicze np. czarny bez, płatki róży.

Pracownia Dzikie Wnętrze

Dzikie Wnętrze to przestrzeń, w której znajdziesz odrobinę dzikości do swego wnętrza. Powstało z miłości do natury i tego co pierwotne. Są tu tkane lisy, malowane wilki i motyle, które odprawiają swoje powietrzne tańce, a potem przysiadają na drewnianym plastrze i dzięki moim pędzlom zostają już na nich na zawsze. Trochę tu żywiołów, trochę Słońca, Księżyca, starych bogów.

Opiekę nad zwierzyńcem sprawuję ja – Sylwia. Mieszam różne techniki. Tkam z naturalnych materiałów, czasem używam zrecyklingowanych włóczek – takich ze swetrów… z historią, a czasem nawet wplotę źdźbło trawy, czy ciekawy liść. Maluję na plastrach drewnianych, głównie brzozowych. Naszyjniki wykonane techniką makramy, oraz lniane workoplecaki, byś zawsze była gotowa/gotów na dziką wyprawę.

Facepainting NamaLoveAna

Artystyczne malowanie twarzy.

Tombas Tomasz Kozdraj

Jestem muzykantem, pasjonatem i wielbicielem muzyki, a także twórcą instrumentów perkusyjnych: recyklingowych happy drums (tank drums, gazofony), różnego rodzaju bębnów i innych.

Przez ostatnie lata tworzę najwięcej instrumentów recyklingowych, czyli happy drums, które nazwałem „gazofonami” (inna nazwa ogólnie znana to tank drum). Ich zaletą jest to, że każdy może się na nich szybko nauczyć grać. Powstają ze starych butli gazowych, w skalach 440, 442 i 432 Hz, a ostatnio również w skali 417 Hz. Tonacje są bardzo różne, od a-moll, C-dur, itd., poprzez skalę frygijską, bluesową, akebono, pentatoniki, aż do moich autorskich. Robię ręcznie kalimby z drewna i z kokosa, rury didgeridoo i kije deszczowe z bambusa, burzowce, dzwonki.

Lukas Rohulan

Kaletnictwo: torebki, portfele.

Piotr Dudanowicz

Koszulki.

 

ГАСТРОНОМІЯ ТА МАЙСТЕРНІСТЬ

Гурток сільських господинь з Немстува

Вареники: Німстовські, зелені з м’ясом.

Голубці, бігос, овочеве рагу.

Свиняча відбивна з картоплею і салатом.

Крокети, борщ.

Супи.

Зелена паста.

Деруни.

Сніданки: три види яєчні; бутерброди зі спредами; сосиски.

Млинці, вафлі, оладки.

Хліб з салом і огірком.

Компот, сезонний пиріг.

КОМОРА

Кооператив

Сніданки:

1. Кукурудзяні пластівці з рослинним молоком на вибір

2. Гранола з йогуртом і фруктовою фружеліною

3. Ковбаска з квасолею в томатному соусі та яєчнею (англійський сніданок)

4. Сир з редькою, хліб, масло

5. Овочеві сосиски кабанос і салат з тофу

6. Млинці з сиром / смаженими яблуками

7. Овочеві пасти / хумус

Обіди:

Четвер

1. Веганський/веганський гарбузовий суп

Котлета соєва, картопля, салат

2. Звичайний комплект

Суп з цвітної капусти

Свиняча відбивна,

Салат із картоплі

П’ятниця

3. Веганський/веганський

Пшоняний суп

Паста зі шпинатом

4. Звичайний комплект

Суп з кропу з галушками

Угорський гуляш або фаршена котлета з ячною крупою і салатом

Субота

1. Веганський/веганський Суп з червоної сочевиці

Овочева котлета

2. Звичайний комплект

Буряковий суп

Куряче філе гриль, картопля, салат

Вечері:

1. М’ясо на грилі з начинкою

2. Овочі гриль

3. Вареники (мікс)

4. Салати (грецький, з тофу)

5. Веганські або класичні бургери, ход-дог

6. Шматки хліба з салом і малосольним огірком

Торти:

1. Кориця / фрукти

2. Яблучний пиріг

3. Віденський чізкейк

4. Тертий пиріг

Страви доступні цілий день:

1. Картопля фрі

2. М’ясо на грилі

3. Бургери/веганські

4. Вареники

5. Шматок хліба з салом

6. Салати / Карпаччо з буряка

7. Холодний буряковий суп з огірком

8. Варена і смажена кукурудза

Напої:

1. Вода

2. Лимонад

КОМОРА

АгроРай

Гарячі страви.

Коктейлі, лимонади.

Хліб, печиво на заквасці.

Сендвічні та веганські котлети.

Солоні огірки та інше.

Марія Чахор із Домбрівки

Яєчня з домашніх яєць.

Сосиски.

Варене яйце; яйце з овочами.

Хліб, сало.

Кислий житній суп з яйцем і ковбасою.

Вафлі.

Кава, чай, компот.

Кемпінг

СмолінРИБА

Бутерброд з коропа з багаття.

Кислий житній суп з копченою осетриною.

Вареники з начинкою  із риби.

Рената Плосконь

Супи.

Оладки.

Квас.

Пауліна Чапка

Веганське арахісове масло ручної роботи.

Органічні злаки та горіхи, фініки, екзотика

Фабрика Соку

Пресовані соки NFC.

Живі фруктові оцти.

Сиропи, варення, мед.

Filomelos

Сидр і Перрі.

Будинок польського вина

Вино.

Лимонад.

Пивоварня Сулевського

Пиво.

КафеГаліція

Кава.

Холодна Зоська

Морозиво.

Мультимікс

Цукрова вата.

Попкорн, кукурудза.

Хот-доги.

Якщо місце не описане, стенд розташований у загальній гастрономічній зоні Чудо-ярмарку.